Actualiteiten Publiek.nl

Hieronder vind je actuele zaken die we graag met je willen delen. Voor dagelijkse actualiteit volg Publiek.nl op Twitter.

ontmoet

Ontmoet Publiek.nl – Leiding geven (of niet?) aan flexibiliteit, ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid – 31 januari 2019

Je bent leidinggevende in de publieke sector. Je omgeving verandert snel en intensief. Natuurlijk verandert dan ook de rol van je eigen organisatie. En ín je organisatie worden opgavengestuurd werken, werken vanuit de bedoeling, integraal werken en zelfsturing ingezet om al die dynamiek het hoofd te kunnen bieden. Wat betekent dat voor de relatie met... Lees verder »
change verandering

Leerprogramma Grip op verandering, werk in uitvoering in het sociaal domein

Grip op verandering Werk in uitvoering in het sociaal domein De grote belofte van de decentralisaties was het integraal werken. Inmiddels komt het woord in elk beleidsplan binnen het sociaal domein voor. Maar de praktijk is weerbarstig, en de vraag blijft: wat betekent integraal werken en hoe doe je dat dan? Integraliteit In het sociaal... Lees verder »
organisatie naar organiseren

Artikel: Van organisatie naar organiseren

Wat helpt burgemeesters, wethouders en raadsleden om anders te gaan kijken, denken en handelen bij vraagstukken die de eigen gemeentegrenzen overstijgen? Dit vraagt Milo Schoenmaker, burgemeester van Gouda en voorzitter van de 4e VNG Denktank zich af in zijn blog op de website van Stedennetwerk G32. Schoenmaker is benieuwd hoe een vernieuwd samenspel tussen het openbaar... Lees verder »
ec64e45a-974a-4989-b13a-d9ba22f5e1d9 (Small)

Terugblik: De kracht van de medewerkers én de kracht van de samenleving

Terugblik: De kracht van de medewerkers én de kracht van de samenleving In de maandelijkse Publiek.nl bijeenkomst van 30 november jl. hebben Wim van Esch (gemeentesecretaris), Nico Schroevers (senior HRM-adviseur) en Gert van Nieuwaal (teamleider Externe Dienstverlening) hun visie op het organisch ontwikkelen van de gemeente Goeree-Overflakkee gedeeld met zo’n 30 aanwezigen. Een bijdrage waarin... Lees verder »
democratie burgerschap

Artikel: Actief burgerschap en lokale democratie

Zo’n twee jaar terug constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de traditionele vormen van institutionele representatie inmiddels veel van hun vanzelfsprekendheid verliezen, terwijl nieuwe vormen van legitieme en effectieve vertegenwoordiging niet eenvoudig te vinden zijn. Kim Putters, directeur van het SCP, wijst in dit verband op het fenomeen maatschappelijke democratie: ‘democratie, zowel landelijk... Lees verder »
Vakantie in je werk

Artikel: Vakantie in je werk

Waarom word jij blij van vakantie? Waarschijnlijk niet om minder actief te worden. Integendeel: het activiteitenniveau is vaak (letterlijk) hoog. Van een wandeling hoog in de bergen tot het hoog op de ladder schilderen van het huis. De ‘blijheid’ zit meestal in de andere setting. Een setting die maakt dat er meer en andere energie... Lees verder »
corp klein

Corporaties: regionaal aan de slag

Sinds begin dit jaar hebben de zes corporaties Vidomes, Woonbron en Midden Delfland Ressort Wonen, Woningbouwvereniging Hoek van Holland, Laurens Wonen en Publiek.nl de handen ineen geslagen. Met Publiek.nl zoeken deze organisaties op basis van een pilot de samenwerking in mobiliteit, flexibiliteit en duurzame inzetbaarheid. In deze pilot geven de corporaties hun medewerkers de gelegenheid... Lees verder »
Knipsel2 (Custom)

Artikel: Rapport Informatiesamenleving en Overheid: Back to the Future 2

Op 18 april 2017 verscheen het rapport Maak waar! van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid. In het eerste deel van dit artikel werd aangegeven dat rond de millenniumwisseling al veel visies zijn neergelegd op de ontwikkeling van de informatiesamenleving, maar dat de recente studiegroep de keuze maakt om – vanwege het ongewisse karakter van de... Lees verder »
back to the future

Artikel: Rapport Informatiesamenleving en Overheid: Back to the Future

Bij de aanbieding van het rapport werd aangegeven dat het vooral bouwstenen biedt voor nadere politieke discussie en besluitvorming voor een volgend kabinet. Verwacht wordt dan ook dat het politieke debat over strategische keuzes voor de overheid in de informatiesamenleving goed gefundeerd en levendig zal zijn. Het rapport spreekt van een urgente kwestie waarbij het... Lees verder »
norden

Artikel: Viervoudig duurzaam in Rijswijk

Een mooi voorbeeld van een succesvolle uitwisseling via Publiek.nl betrof de inzet van Pauline van Norden bij de gemeente Rijswijk, waar zij een duurzaamheidsfonds heeft opgezet. Samen met haar opdrachtgever Mark Kraakman (destijds opgavenmanager duurzame gemeente en jeugd & educatie, inmiddels domeinmanager) kijken we terug op dat traject. Lees verder op: Binnenlandsbestuur.nl.
arie teeuw rekenkamer vng magazine (Custom)

VNG Magazine: Sturen op inhoud, niet op cijfers

Rekenkamervoorzitter Arie Teeuw: Sturen op inhoud, niet op cijfers Artikel in VNG Magazine 7 april 2017. De begroting is het belangrijkste sturingsinstrument van de raad. Daarmee maakt hij de belangrijke keuzes voor de nabije toekomst en reserveert daar het geld voor. Maar lukt het de raad ook om vervolgens te controleren of de mooie bedoelingen... Lees verder »
Start-Leidinggevende_iStock-539281281_klein

Publiek.nl gaat van start met de Publiek Academie

Op 1 april 2017 gaat de Publiek Academie van start! De Publiek Academie is er voor mensen en organisaties in de publieke sector. Persoonlijke ontwikkeling staat daarbij centraal, of het nu gaat om kennis, vaardigheden of samenwerken. Daarbij vinden we het belangrijk om dat te doen op een manier die aansluit op de praktijk van vandaag,... Lees verder »
Knipsel

Artikel: Overheid als startup!

Onlangs verscheen de publicatie Datagedreven sturing in gemeenten van het A+O fonds Gemeenten. De nota verkent de veranderingen als gevolg van het werken met big data en noemt datagedreven werken een gamechanger, oftewel het zal de manier waarop de gemeentelijke organisatie functioneert ingrijpend veranderen. Sterker nog: de huidige manier van werken past niet meer in... Lees verder »
OGW

Artikel: Opgaven gestuurd werken? Begin bij het team!

Toekomstdroom Als hij in 2010 een aantal jaren vooruitkijkt, spreekt prof. dr. Harrie Aardema al van een spinnenwebconcept als nieuw organisatiemodel binnen de overheid. Een model waarin ook maatschappelijke partners en andere overheden een rol hebben, en waarbij de invulling verschilt per gemeente en per dossier, afhankelijk van de omstandigheden. Een flexibel en open concept... Lees verder »
bb logo

Publiek.nl en Binnenlands Bestuur gaan partnership aan

Per 1 februari 2017 is Publiek.nl kennispartner van Binnenlands Bestuur binnen het vakgebied Bestuur en Organisatie. Binnenlands Bestuur is de journalistieke nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheden. De partnerpagina van Publiek.nl vindt u hier. Via de website en nieuwsbrieven van Binnenlands Bestuur zal Publiek.nl regelmatig artikelen over vernieuwing van de overheid publiceren.
geld

Bezuinigingsscan helpt gemeenten

Arie Teeuw van Publiek.nl heeft al voor vele gemeenten de bezuinigingsscan uitgevoerd. Meer informatie vindt u hier, of neem vrijblijvend contact op met info@publiek.nl.
kanteling-vi

Kantelingsalfabet

Onlangs was de presentatie van het KantelingsAlfabet. Eén van de founders van Publiek.nl heeft het hoofdstuk Virtualisme geschreven. Het boek is te bestellen bij dealfabetboeken.nl. Het artikel is hier te lezen. Vanaf 1 april 2015 verkrijgbaar in de vorm van een gratis eBook en een ‘gewoon’ boek voor €7,49 (excl. verzendkosten). En het meest bijzondere van dit... Lees verder »