Collega’s als consultant: kwaliteit met een frisse blik

12-12-2017  14:33  in Ervaringen

Per 1 januari 2016 ontstond de gemeente Gooise Meren uit de samenvoeging van Bussum, Naarden en Muiden. Ook voor de financiële administratie een stevige mijlpaal, waar veel aandacht voor het nieuw te vormen team aan voorafging. Het was ook het begin van een nieuwe pittige periode: onduidelijkheid door de samenvoeging van de administraties, bekende mensen waren geen aanspreekpunt meer, kennis verdween, nieuwe processen in plaats van oude routines, nieuwe applicaties en papierarm werken.

Toch waren begin dit jaar de achterstanden weggewerkt, werden facturen op tijd betaald, waren tussenrekeningen opgeschoond en raakten de processen ‘ingeleerd’. Een forse prestatie. En voor Jolanda Versteegh (manager Financiën en Belastingen van Gooise Meren) hét moment om te kijken naar mogelijke verbeteringen om de collega’s nog weer beter te kunnen ondersteunen.

Bianca Rook en Manuel Konijnendijk (resp. directeur bedrijfsvoering en adviseur concernfinanciën van de gemeente Westland) zijn met die behoefte aan de slag gegaan. Vanuit vier thema’s (kaders, processen, automatisering en communicatie) hebben ze de verschillende taakvelden tegen het licht gehouden. Door te verzamelen, te analyseren, verbeteradviezen te formuleren én te adviseren over de eigenlijke implementatie van de verbeteringen.

Met mooie resultaten. Jolanda: “Juist omdat Bianca en Manuel uit hetzelfde werkterrein komen, vonden ze snel aansluiting met de medewerkers. Ze spraken geen abstracte ‘adviseurstaal’, maar de taal van het werkveld. Ze zijn op een heel professionele manier aan de slag gegaan en hebben met hun frisse blik gedegen, bruikbare en implementeerbare adviezen (op)geleverd.” Bianca en Manuel: ‘We kunnen als gemeenten nog veel van elkaar leren. Binnen de gemeente Westland streven wij een hoog kwaliteitsniveau op het gebied van Bedrijfsvoering na. Door kennis met andere gemeenten te delen en in elkaars keuken te kijken, ontstaat er een win-win situatie voor beide gemeenten. Daar zouden we als gemeenten veel meer gebruik van moeten maken.”

Publiek.nl faciliteert organisatieonafhankelijk werken. Onder meer door Jolanda als opdrachtgever en Bianca en Manuel als ambtenaar2share met elkaar te verbinden.