Column: Klussen aan je functie? word koppelbaas!

20-06-2016  19:36  in Algemeen

Klussen aan je functie: word koppelbaas

Marcel de JongAls verwoed verbouwer word ik blij van alleen al het wóórd ‘klus’: dan is er blijkbaar wat te doen!

En dat is al vroeg begonnen: als veertienjarige op het VWO was ik het al zat om alleen maar achter de boeken te zitten. Ik wilde vooral ‘doen’ en kreeg het topidee om gewoon naar de LTS te gaan: lekker met je handen werken en aan het einde van de les dan heb je wat. Grote paniek in het gezin De Jong! De buurman – die in het onderwijs zat – werd ingezet om mij tot rede te brengen. Dat is (in beperkte mate….) gelukt. Met het volgen van mijn eigen route heb ik een universitaire opleiding afgerond.

Het ‘willen doen’ raakte ik echter nooit kwijt. De behoefte om te doen, te ervaren en daarmee te begrijpen hoe het werkt tussen mijzelf en het werk is altijd gebleven.

Zo passeerden met het verstrijken van de levensjaren een groot aantal baantjes en banen: vakkenvuller, ijsverkoper, opruimer in de bouw, glazenwasser, groenteboer, de melkfabriek, de spoelkeuken van een warenhuisrestaurant, de koffiefabriek van Van Nelle, bezorger voor Termeulen, postbezorger, postsorteerder (aan de befaamde Delftsepoort in Rotterdam), buschauffeur, VVV (avond)medewerker, hotelmanager, adviseur voor het MKB, opzetten van een huishoudelijk dienstenbedrijf, accountmanager voor een ICT bedrijf, zelfstandig projectmanager, afdelingshoofd bij een woningcorporatie en nu als consultant en ondernemer werkzaam in en voor het publieke domein.

Op al dat werk kijk ik met plezier terug. Het heeft me bewust gemaakt van wat ik wel en niet leuk vind, waar ik goed in ben en wat echt niets voor mij is. Ik heb mensen ontmoet in allerlei situaties. Veel daarvan deden mijn baantjes ‘voor het echie’. Soms tot in lengte van dagen, zonder andere opties te hebben.

Al deze ervaringen geven me de ruimte om mogelijkheden te zien en iets van mijn werk te maken: er een draai aan te geven waardoor het past bij mij, bij wie ik ben, bij wat er nodig is en bij wat ik kan brengen. Voor mij blijkbaar noodzakelijk, aangezien ik kortgeleden in een diepgaand gesprek er uit flapte: “…. werken in het systeem van een ander? Dat lukt toch niet, dan brand je af….” Dat was het dus: werken vanuit je eigen systeem!

Maak het prettig voor jezelf en werk als ‘koppelbaas’: vanuit je eigen systeem, gekoppeld aan het werksysteem. Je gaat het zien als je het doorhebt, ik word er in ieder geval erg blij van en het heet Jobcrafting!

Marcel de Jong

Ondernemer van Publiek.nl