Column: Niet de mens veranderen, maar de context

24-01-2016  18:36  in Algemeen

esther honkoop

Esther Honkoop

‘Hoe kan ik mijn wereld wat verbreden buiten mijn eigen gemeente?’ Ik ontmoet allemaal mensen die één kleine stap zetten. Maar wel een belangrijke. En één die mij ontroert.

‘Is dit niet iets voor jou?’ Een collega laat Evelien een vacature zien. Deze klus lijkt geknipt voor haar. Ze loopt al een poosje rond met de vraag wat ze nu wil in haar werk. Evelien weet inmiddels wel hoe het gaat in haar bij haar in de gemeente en, hoe haar collega’s reageren op haar plannen. Dat maakt het werk eigenlijk een beetje saai. Niet dat ze haar werk niet leuk vindt, maar ze verlangt wel naar iets nieuws. Een nieuwe horizon. Evelien: ‘Niet dat het nest niet goed is, maar ik wil uitvliegen!’ Evelien vliegt uit voor de klus.

Pieter was gevraagd eindverantwoordelijke te worden, maar daar voelde hij zich nog niet klaar voor. Hij reageert op een aanvraag van Publiek.nl voor dezelfde functie, maar dan in een kleinere gemeente. Want dat durft hij wel. Tijdens ons gesprek voel ik hoeveel zin hij heeft in deze rol. De ambitie spat er vanaf. Er zijn meer kandidaten. Pieter wordt het niet. Hij baalt als een stekker én deze actie heeft hem ook iets opgeleverd, vertelt hij me. Pieter: ‘Een volgende stap in mijn werk is véél dichterbij dan ik dacht. Dat is echt een verrassing’.

En dan Hans. Hans houdt van zijn vak. Hij wil nog helemaal niet stoppen met werken, hij wil geven wat hij in huis heeft. En hij is boventallig. Een tamelijk frustrerende combinatie. Notabene in de regio waar Hans als kind vandaan komt, is iemand langdurig ziek. In Hans zijn vakgebied. Het klikt en Hans stapt in. Degene die vervangen wordt (af en toe aanwezig) is blij met Hans als goede opvolger. En Hans? ‘Het lijkt alsof dit het begin is van een nieuwe periode van mijn werkende leven.’ Hij is blij. Ik ook.

Niet de mens veranderen, maar de context. Al is het maar een beetje. Het kán, met de uitdaging van een nieuwe klus en de veiligheid van je baan.

(Evelien heet helemaal geen Evelien, Pieter geen Pieter en Hans geen Hans!).

Esther Honkoop