Column: Ondernemerschap in de publieke sector: daar word je warm van!

31-10-2015  09:45  in Algemeen

In hoog tempo verandert de wereld waarin we leven. Vooral in het sociaal domein is het raak. Nieuw beleid vanuit de overheid doet een stevig beroep op iedereen om mee te kunnen in deze nieuwe werkelijkheid. Wat gisteren heel logisch was, is morgen verleden tijd.

Tien jaar geleden startte voor mij de ontdekkingsreis om vanuit ondernemerschap bij te dragen aan maatschappelijke verandering en het voor ‘de burger’ beter te maken. De overstap vanuit de maatschappelijke organisatie waar ik werkte was daarbij ook echt nodig: ondernemerschap binnen de muren was een contradictio in terminis.

Mijn droom deelde ik met anderen en samen startten wij onze ondernemende weg in het maatschappelijk werkveld. Ons motto: Doen (daar wordt namelijk iedereen warm van)!

De afgelopen jaren heb ik samen met opdrachtgevers gewerkt aan het realiseren van hun maatschappelijke doelstellingen. Talenten uit het publieke en private domein die samen met elkaar ambities realiseren. Door de bevlogenheid en het doorzettingsvermogen van mensen die – ondanks alles – het verschil willen maken, lukte het om de schotten die in en tussen organisaties staan te doorbreken. Daarbij heb ik ervaren dat de werelden van publiek en privaat prima tot elkaar komen doordat mensen het samen ‘Doen’.

Marcel de JongInmiddels is de tijdgeest veranderd. Het achterlaten van je baan is niet meer nodig om je ervaring en talent op verschillende plaatsen in te zetten en je horizon te verbreden. Publiek.nl verbindt de vraag van overheden om concrete oplossingen met de mensen die de ervaring en vooral ook de ‘drive’ hebben om hun talent in te zetten. Om samen aan de slag te gaan!

Prettig om na zo’n tien jaar te constateren dat ondernemerschap in de publieke sector mogelijk is en en dat publiek en privaat elkaar kunnen vinden. En samen te werken aan verbeteringen voor de burger. Daar word ik warm van!

Marcel de Jong, ondernemer Publiek.nl