Column: van ‘not done’ naar ‘well done’

26-08-2015  09:29  in Algemeen

IHarryn mijn jaren als ambtenaar had ik uiteraard veel werkcontacten met collega-gemeenten en veiligheidsregio’s. En zo hoorde  ik nogal eens dat leidinggevenden of bestuurders op zoek waren naar iemand voor een bepaalde ‘klus’. Soms was zo’n klus me op het lijf geschreven, maar op één of andere manier was dat ‘not done’: ik werd niet gevraagd en ik bood het niet aan. Dat deed je niet, dat gebeurde niet.

Als ambtenaar was ik dan ook best jaloers op al die BMC-ers, Pentascopers, TG-ers, etc. die overal hun kennis kwijt konden. Daarnaast kregen ze ook nog eens een kijkje in allerlei keukens. Dat leek me ook wel wat, maar om daarvoor een mooie baan als ambtelijke baas van een gemeente op te geven ging me net wat te ver…

Totdat een burgemeester met acute problemen bij ‘zijn’ veiligheidsregio ineens iemand nodig had en bedacht dat ik de geschikte persoon zou zijn om de klus te klaren. De vraag kwam via een omweg – via mijn eigen burgemeester – bij mij terecht want inderdaad, het was ‘not done’. Dankzij 8 weken vakantie per jaar en de 36-urige werkweek had ik meer dan genoeg tijd en energie om deze klus er bij te doen. Ik vond het een geweldige ervaring, kon mijn kennis kwijt, verbreedde mijn netwerk, leerde nieuwe dingen en bovenal: de opdrachtgever was dik tevreden!

Dit smaakte natuurlijk naar meer. Het was het begin van mijn carriere als ambtenaar2share. Daarmee is zo’n tien jaar geleden al het basisidee van Publiek.nl ontstaan. In die tien jaar heb ik een geweldige baan gehad bij ‘mijn eigen gemeente’, en geweldige opdrachten gedaan bij andere overheidsorganisaties. En daarmee mijn blik verruimd en, ook niet onbelangrijk, wat extra’s kunnen verdienen.

Inmiddels is de overheidswereld behoorlijk veranderd: flexibiliteit is niet meer eng, maar juist de basis van organiseren geworden. Niet alleen flexibiliteit door tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, maar ook door organisatieonafhankelijk werken. Well done!

Harry van Boven, founder van Publiek.nl