‘Ik kan al mijn ervaring uit de kast trekken’

20-06-2016  19:37  in Algemeen

Gezocht: ‘ervaren controller’

Frank Galesloot, concerncontroller bij de gemeente Deventer, zag de vacature voor ‘een ervaren controller’. Frank: “Ik was nieuwsgierig hoe een wat kleinere gemeente zich staande houdt, zo vlakbij een stedelijke omgeving en met specifieke problematiek in een complex samenwerkingsverband. En dat heb ik ontdekt!”

Vanaf januari 2016 werkt hij 2 dagen per week voor de gemeente Zevenaar. Hij let op alle belangrijke risico’s en bespreekt die met het managementteam en de bestuurders. Daarnaast geeft hij aandacht aan dossiers als het sportbedrijf in oprichting, het huisvestingsproject voor cultuur, de grondexploitaties en niet in de laatste plaats het sociaal domein. Frank begeleidt risicoanalyses, brengt ordening aan en geeft daarmee overzicht, waar nodig verdieping en zorgt voor meer resultaatgerichtheid in de werkstructuur.

Verrijking

Op de vraag wat zijn rol bij de gemeente Zevenaar hem brengt zegt Frank: “Het is een verrijking. Ik ontdek hoe een kleinere gemeente zich staande houdt en ontwikkelt. Ik ontmoet leuke mensen en veel verschillende spelers. Maar ik ervaar ook de kwetsbaarheid van een kleinere organisatie, vooral op beleid en projecten. Ik kan vergelijken met mijn eigen gemeente en neem ervaringen uit Deventer mee naar Zevenaar. In deze opdracht kan ik alle ervaring die ik heb uit de kast trekken.” Maar het werkt ook de andere kant op: “Ik leer van Zevenaar. Het deskundigheidsniveau op bijvoorbeeld de control op de grondexploitaties is behoorlijk ontwikkeld. Een collega uit Deventer komt binnenkort in Zevenaar kijken naar zaakgericht werken. In een kleinere gemeente wordt hierop veel strakker gestuurd en daar kunnen we in Deventer van leren.”

Controllers in soorten en maten

Zevenaar is blij met Frank. Hij zegt daarover: “Ik sprong in voor iemand die uitviel. Ze waren erg blij dat de boel werd overgenomen. Er was heel goed nagedacht over wat er nodig zou zijn, controllers heb je tenslotte in alle soorten en maten. Zevenaar wilde vooral de dossiers met potentiële risico’s in beeld houden.”

Filosofie

De opdracht voor Frank in Zevenaar loopt binnenkort af. En dan? Frank: “Ik ben 62, maar voel me nog jong. Ik ga terug naar 2 dagen werken in Deventer om plaats te maken voor jongere collega’s. Daarnaast studeer ik filosofie en ben ik actief met toezicht en onderzoek voor de rekenkamer. En… ik zou graag nog zo’n opdracht doen als in Zevenaar, voor een bestuur en organisatie die houden van scherpe control. Ik wil op plekken werken waar ik iets kan toevoegen.”

Tip

Op de vraag of hij nog tips heeft voor andere ambtenaren zegt Frank: “Goede specialisten in Deventer heb ik het al gezegd: schrijf je in. Bij kleinere gemeenten zijn beleidsfuncties kwetsbaar, daar is een hoop te doen.”