Viervoudig duurzaam in Rijswijk

20-06-2016  19:38  in Nieuwsbrief

Eén van de eerste uitwisselingen via Publiek.nl: Pauline van Norden ging aan de slag bij de gemeente Rijswijk om een duurzaamheidsfonds op te zetten. We kijken – samen met haar opdrachtgever Mark Kraakman (opgavemanager duurzame gemeente en jeugd & educatie) – terug op het afgelopen half jaar.

Een duurzaam netwerk

Pauline heeft voor de gemeente Rijswijk een duurzaamheidsfonds geïmplementeerd: een stimuleringsregeling voor duurzame initiatieven. In een omgeving waar veel gebeurt. Mark daarover: “We waren als gemeente tamelijk traditioneel georganiseerd, met de blik veelal naar binnen. Met opgavegericht werken wordt dat nu veel meer effect-gestuurd, met de blik naar buiten.”

Het duurzaamheidsfonds past heel mooi in die verandering. Mark: “Onze ambities gaan verder dan het fonds alleen. Het gaat er om dat we de ambities in de stad willen leren kennen én willen faciliteren, zonder het over te nemen. Daarmee is het fonds onderdeel van een bredere duurzaamheidsbeweging, die ons er toe moet bewegen om een stap terug te zetten en te durven loslaten.”

Pauline is dan ook op een ‘dubbel duurzame’ manier aan de slag gegaan: “Vanaf het begin is het lokale netwerk betrokken, zodat het fonds ook ondersteunt bij het bouwen aan een duurzaam netwerk in Rijswijk. Bovendien heb ik de kennis en ervaring die ik bij de gemeente Amersfoort had opgedaan hergebruikt!”

Je eigen baan bouwen

Het was voor Pauline een logische keuze om verder te kijken dan de gemeente Amersfoort alleen. Ze heeft eigenlijk haar nieuwe eigen baan gebouwd: “Ik was al op zoek naar andere mogelijkheden. Ik zocht een manier om meer flexibel te kunnen werken en om waarde toe te kunnen voegen aan verschillende organisaties. Inmiddels ben ik als ondernemer aan de slag, waardoor ik een mooie combinatie kan maken met mijn andere passie: het inzetten van sport en beweging om mensen te helpen goed te blijven functioneren.” Een stap waar ze geen spijt van heeft: “Het geeft me meer vrijheid. Een nieuwe omgeving die je weer met een frisse blik kunt zien. En ik doe honderd keer meer: het geeft heel veel energie als je weet dat je wordt ingezet op je specifieke competenties en ervaring.”

norden pauline

‘Een soort collega’

Mooi vanuit het perspectief van Pauline, maar wat brengt het de opdrachtgever om ‘een soort collega’ in te zetten? Mark: “Kennis van zaken, heel concreet bruikbare ervaring met betrekking tot de kansen én de valkuilen en gevoel voor hoe een gemeentelijke organisatie werkt. En natuurlijk de specifieke kwaliteiten van Pauline, waarmee ze op een zelfstandige en inspirerende manier haar rol invult.”

Ambtenaar van de toekomst

Dit is één concrete situatie. Hoe zien Mark en Pauline de ambtenaar van de toekomst in breder perspectief? Mark: “Die ambtenaar zal nog meer gaan werken op basis van de vraag van buiten en minder vanuit het aanbod van binnen. Minder volgens vaste protocollen, meer flexibel en meer openstaand voor andere werkwijzen. We zullen de vaste gewoontes los moeten laten!” Pauline benadert de vraag vanuit haar eigen recente ervaring: “Ik werk nu bij verschillende gemeenten en zie overal dezelfde onderwerpen voorbij komen. Er zou een grotere schil moeten zijn met mensen die flexibel hun expertise inzetten bij deze organisaties. Het liefst in een bepaalde regio, zodat je de ontwikkelingen in die context kunt plaatsen. Daarnaast zou er veel meer aandacht moeten zijn voor reverse mentoring: echt van elkaar leren. Dat betekent natuurlijk ook iets voor de relatie werkgever – werknemer.”

Een duurzaamheidsfonds, een duurzaam netwerk in de stad, hergebruik van kennis en ervaring én een duurzaam betrokken collega: viervoudig duurzaam in Rijswijk!